Uw reisbeleving begint hier!

Het peoples house te Boekarest

Dag 1: aankomst in Boekarest en transfer naar hotel

Welkom in Roemenië! Laat onze avontuurlijke wijnreis beginnen! Op het vliegveld van Boekarest maken we kennis met onze chauffeur voor de aankomende dagen. Met de bus worden we naar onze eerste bestemming gebracht, een hotel gelegen tussen de heuvels van het Dealu Mare wijngebied. Na deze lange reisdag worden we beloond met een heerlijk Roemeens diner met daarop afgestemd fijne lokale wijnen.

Roemeense Wijngaard

Dag 2: bezoek aan twee lokale wijnhuizen en reis naar Magura

Het is tijd om meer te leren over Roemeense wijnen en de manier waarop ze gemaakt worden. Vandaag bezoeken we twee wijnhuizen en natuurlijk proeven wij de wijnen die hier gemaakt worden in de Dealu Mare (grote heuvel) regio. De wijnstreek Dealu Mare ligt in het gebied Muntenia en is het best bekend door zijn witte wijnen. Dit is één van de belangrijkste wijnregio’s in Roemenië en bestrijkt ongeveer 400 km2 onder de zuidelijke Karpaten.

Hierna vervolgen we onze route dieper in de groene heuvels van de provincie Buzau. Avondeten met bijpassende wijnen is geregeld in ons hotel.

Dag 3: bezoek aan de Crama Gârboiu wijngaard en de Moddervulkanen

Vandaag staat de Crama Gârboiu wijngaard uit Cotesti op het programma, gerund door een moderne wijnmaker in het hart van het historisch wijngebied Vrancea. De wijngaarden van Cotesti, werden voor het eerst genoemd in het jaar 1.580. Hier krijgen we een rondleiding en uitgebreide uitleg over het proces van wijn maken en proeven wijnen waaronder een paar heel speciale rassen: Plavaie en Sarba, die alleen in deze regio te vinden zijn en nergens anders meer groeien. Zeer bijzonder. We eindigen ons bezoek met een lunch en uiteraard een mooie wijnproeverij.

Onderweg terug naar Magura, nemen we de tijd om een speciaal natuurfenomeen te bezoeken: de Moddervulkanen. De Moddervulkanen liggen in een natuurreservaat waar modder, net zoals lava rijkelijk uit de grond opwelt. Het landschap rond de vulkanen verandert continu en door de modderstroom ontbreekt hier de flora. Op droge dagen lijken de moddervulkanen met hun grijze kegels en kraters echt een maanlandschap.
Terug in het hotel gaan we ons opfrissen en prepareren voor het avondeten met verrassende wijnen die speciaal voor ons geselecteerd zijn.

Dag 4: van Mãgura naar Braşov

Na het ontbijt brengen we een bezoek aan het beeldhouwkamp van Mãgura. Dit is een openluchtmuseum uniek in Europa: 21 hectare bezaaid met beeldhouwwerken gemaakt door kunststudenten tussen de jaren 1970 en 1986. Zestien jaar op rij werden jaarlijks 16 sculpturen gemaakt om het 16 eeuwen bestaan van de regio Buzãu te vieren.

Vervolgens beginnen we aan een prachtige rit over de Karpaten. Dichte bossen, bochtige wegen en fraaie uitzichten zijn gegarandeerd voor vandaag. Tijdens een korte pauze bezoeken we de gefortificeerde kerk van Prejmer, de best bewaarde van zijn aard in Transsylvanië en beschermd door de UNESCO.
Wij komen aan in Braşov waar we in een hotel in het stadscentrum verblijven. Een stadswandeling door deze prachtige stad past nog in ons schema. De route eindigt bij een gezellige wijnbar waar we op eigen gelegenheid van een aperitief kunnen genieten.
We dineren in een luxe Italiaans restaurant in het centrum. Natuurlijk, met Roemeense bijpassende wijnen.

Dag 5. Brasov naar Sighisoara, Transsylvanië

In de ochtend beginnen we aan onze reis richting de volgende bestemming. Onderweg bezoeken we het schilderachtig dorpje Viscri. Deze middeleeuwse nederzetting huisvest een van de mooiste UNESCO weerkerken en blijft een van de meest authentieke dorpen in Saksisch Transsylvanië. Na dit bezoek genieten we van een kopje koffie met huis gemaakt gebak.
De volgende stop van vandaag is het stadje Sighişoara. We lunchen op eigen gelegenheid en daarna maken we een stadswandeling.
We verblijven in prachtig gerestaureerde hotel in het centrum van de stad. Het diner met lekkere wijnen wordt onze beloning na een lange, maar verrassende reisdag.

Dag 6: Villa Vinea wijngaard en wijnworkshop “Ode aan Fetească Neagră” met luxe diner

We genieten van een smaakvol ontbijt en we maken ons klaar om een wijngaard te bezoeken. Van alle wijnbouwgebieden van Roemenië, is Transsylvanië misschien wel de meest opwindende. Het belang van het Transsylvanische wijngebied wordt niet ingegeven door de huidige omvang van de wijngaarden, die nauwelijks 14.000 ha bereiken, maar door de kwaliteit van de hier geproduceerde, bijzondere nobele en unieke wijnen, evenals door het enorme potentieel van dit gebied voor wijnbouw. We bezoeken Villa Vinea, op slechts 6 km van Valea Verde ligt dit nieuwe wijnbedrijf in de vallei van de Târnave, een eeuwenoud wijngebied. Deze regio is vooral bekend door haar heerlijke witte wijnen van de inheemse soorten Feteascã Albã en Feteascã Regalã. We sluiten ons bezoek af met lunch en wijnproeverij.

Terug in Sighisoara gaan we ons verder in de Roemeense wijnen verdiepen: Cristina geeft vandaag een workshop over een van de oudste druivenrassen uit het land: de spannende, mysterieuze en veelzijdige Feteascã Neagrã.
Het avondeten wordt een belevenis: een luxe menu afgestemd met verrassende wijnen.

Dag 7: Van Sighisoara naar Crama Avincis Via Transfagarasan

Een wijnreis zou niet compleet zijn zonder op een wijndomein te overnachten. We verlaten Transsylvanië en rijden richting Oltenia, een ander belangrijk gebeid voor wijnmakers en wijn liefhebbers. Samen met Muntenia, heeft deze regio de grootste oppervlakte van wijngaarden in Roemenië en is het de op 1 na grootste wijnregio qua wijnproductie, na Moldavië. Hier wordt 29% van de Roemeense wijnen gemaakt.
We rijden over de Transfăgărăşan, de hoogst gelegen weg van Roemeniё. Deze weg is uitgeroepen tot “The best drivers road of Europe” door de makers van Top Gear. De spectaculaire route brengt u op een hoogte van 2200 aan de oevers van het meer Bâlea. We stoppen hier om van het uitzicht te genieten en om te lunchen.

Ons verblijf voor de volgende nacht, Crama Avincis is een kleinschalige familiewijngaard met mooie kamers op het terrein. De wijnen van deze producent worden afgestemd met een heerlijk drie gangen menu.

Foto van de wijngaard van Viatohani

Dag 8: Drãgãşani naar het vliegveld

We beginnen de dag met een bezoek aan de wijngaard van Crama Avincis. Hier leren we meer over de lokale wijnsoorten gemaakt uit de inheemse druivenrassen : de witte Crâmpoşie en de rode Negru de Dragasani.
Daarna rijden we terug naar het vliegveld. Onderweg maken we een stop voor lunch op eigen gelegenheid.

Terug op het vliegveld is het tijd om afscheid te nemen!

Een fijne reis terug!