Uw reisbeleving begint hier!

Het peoples house te Boekarest

Dag 1: aankomst in Boekarest en transfer naar hotel

Welkom in Roemenië! Laat onze avontuurlijke wijnreis beginnen! Op het vliegveld van Boekarest maken we kennis met onze chauffeur voor de aankomende dagen.

Na het inchecken in ons Hotel, maken we een wandeling door het oude centrum van Boekarest. We sluiten de dag af met een bijzonder diner en, natuurlijk de eerste Roemeense wijnen.

Roemeense Wijngaard

Dag 2: Boekarest naar Dealu Mare wijngebied

Op de tweede dag is het eerst tijd voor een bezoek aan het reusachtige Volkspaleis, het grootste gebouw in Europa. Het paleis werd gebouwd in opdracht van dictator Nicolae Ceausescu. Vanuit het balkon krijgen we een indrukwekkend stadspanorama te zien, met de Unirii Boulevard aan onze voeten. Deze is langer is dan de Champs Elysees in Parijs.

Met de bus worden we naar de volgende bestemming gebracht, een hotel gelegen tussen de heuvels van het Dealu Mare wijngebied. De wijnstreek Dealu Mare ligt in het gebied Muntenia en is het best bekend door zijn witte wijnen. Dit is één van de belangrijkste wijnregio’s in Roemenië en omvat ongeveer 400 km2 onder de zuidelijke Karpaten.

Hier bezoeken we een lokale wijngaard en proeven een selectie van hun wijnen. Na deze lange dag worden we beloond met een heerlijke Roemeens diner met daarop  afgestemd fijne lokale wijnen..

Dag 3: Reis naar de Vrancea wijnregio en bezoek aan de Gârboiu wijngaard.

Het is tijd om meer te leren over Roemeense wijnen en de manier waarop ze gemaakt worden. Vandaag staat de Crama Gârboiu wijngaard, uit Cotesti op het programma, een moderne wijnmaker in het hart van het historisch wijngebied Vrancea. De wijngaarden van Cotesti, werden voor het eerst genoemd in het jaar 1.580. Hier krijgen we een rondleiding en uitgebreide uitleg over het proces van wijn maken en proeven wijnen van verschillende druiven, waaronder een paar hele speciale rassen, Plavaie en Sarba die alleen in deze regio te vinden zijn en nergens anders meer groeien. Zeer bijzonder. We eindigen ons bezoek met een lunch en uiteraard en mooie wijnproeverij.

Terug in het hotel gaan we ons opfrissen en klaar maken voor het avondeten met verrassende wijnen die speciaal voor ons geselecteerd zijn.

Dag 4: van Vrancea naar Braşov

Onderweg naar Brasov, nemen we de tijd om een speciaal natuurfenomeen te bezoeken: de Moddervulkanen. De moddervulkanen liggen in een natuurreservaat waar modder, net zoals lava rijkelijk uit de grond opwelt. Het landschap rond de vulkanen verandert continu en door de modderstroom ontbreekt hier de flora. Op droge dagen lijken de moddervulkanen met hun grijze kegels en kraters echt een maanlandschap.

Als we op tijd zijn, brengen we een bezoek aan het beeldhouwkamp van Mãgura. Dit is een openluchtmuseum uniek in Europa: 21 hectare bezaaid met beeldhouwwerken gemaakt door kunststudenten tussen de jaren 1970 en 1986. Zestien jaar op rij werden jaarlijks 16 sculpturen gemaakt om het 16 eeuwen bestaan van de regio Buzãu te vieren.

Vervolgens beginnen we aan een prachtige rit over de Karpaten. Dichte bossen, bochtige wegen en fraaie uitzichten zijn gegarandeerd voor vandaag. Tijdens een korte pauze bezoeken we de gefortificeerde kerk van Prejmer, de best bewaarde van zijn aard in Transsylvanië en beschermd door de UNESCO.

Wij komen aan in Braşov waar we in een hotel in het stadscentrum verblijven. Een stadswandeling  door deze prachtige stad past nog in ons schema. De route eindigt bij een gezellig wijnbar waar we op eigen gelegenheid van een aperitief kunnen genieten.

We dineren in een luxe Italiaans restaurant in het centrum. Natuurlijk, met Roemeense bijpassende wijnen.

Dag 5. Brasov naar Sighisoara, Transsylvanië en wijnworkshop “Ode aan  Fetească Neagră”

In de ochtend beginnen we aan onze reis richting de volgende bestemming. Onderweg bezoeken we het schilderachtig dorpje Viscri. Deze middeleeuwse nederzetting huisvest één van de mooiste UNESCO weerkerken en blijft een van de meest authentieke dorpen in Saksisch Transsylvanië.  Na dit bezoek genieten we van een kopje koffie met huis gemaakt gebak.

De volgende stop van vandaag is het stadje Sighişoara. We lunchen op eigen gelegenheid, daarna maken we een korte stadswandeling. Hierna gaan we ons verder in de Roemeense wijnen verdiepen: Cristina geeft vandaag een workshop over een van de oudste druivenrassen uit het land: de spannende, mysterieuze en veelzijdige Feteascã Neagrã.

We verblijven in prachtig gerestaureerde hotel in het centrum van de stad. Het diner met lekkere wijnen wordt onze beloning na een lange, maar verrassende dag.

Dag 6: Villa Vinea wijngaard

We genieten van een smaakvol ontbijt met lokale,  producten en we maken ons klaar om een wijngaard te bezoeken. Van alle wijnbouwgebieden van Roemenië, is Transsylvanië misschien wel de meest opwindende. Het belang van het Transsylvanische wijngebied wordt niet ingegeven door de huidige omvang van de wijngaarden, die nauwelijks 14.000 ha bereiken, maar door de kwaliteit van de hier geproduceerde, bijzondere nobele en unieke wijnen, evenals door het enorme potentieel van dit gebied voor wijnbouw. We bezoeken Villa Vinea, op slechts 6 km van Valea Verde ligt dit nieuwe wijnbedrijf in de vallei van de Târnave, een eeuwenoud wijngebied. Deze regio is vooral bekend door haar heerlijke witte wijnen van de inheemse soorten Feteascã Albã en Feteascã Regalã. We sluiten ons bezoek af met lunch en wijnproeverij.

Dag 7: Van Sighisoara naar Boekarest Via Transfagarasan

We rijden over de Transfăgărăşan, de hoogst gelegen weg van Roemeniё. Deze weg is uitgeroepen tot “The best drivers road of Europe” door de makers van Top Gear. De spectaculaire route brengt u op een hoogte van 2200 aan de oevers van het meer Bâlea. We stoppen hier om van het uitzicht te genieten en om te lunchen.

Onderweg brengen we een bezoek aan het klooster in Curtea de Argeş, een van de mooiste en meest belangrijke kerken in de historische provincie Walachije.

Terug in Boekarest, maken we ons klaar voor het afscheidsdiner. We eten in het restaurant Caru’ cu Bere, het oudste restaurant van Boekarest. Lekkere Roemeense wijnen horen er vanavond ook bij.

Foto van de wijngaard van Viatohani

Dag 8: Transfer naar het vliegveld

We beginnen de dag met nog een wandeling door Boekarest, deze keer langs Victoriei Boulevard, de belangrijkste historische straat van Boekarest. Eventueel brengen we een bezoek aan het Openluchtmuseum van het Roemeense dorp.

Daarna rijden we terug naar het vliegveld waar er mogelijkheden zijn voor lunch.

Terug op het vliegveld is het tijd om afscheid te nemen! Een fijne reis terug!